19. března

19. března 2017 v 22:11 |  Zážitky
Devatenáctý březen, to je nejen dnešní datum, datum napsání tohohle článečku, ale taky datum narození (i úmrtí) jednoho významného britského chemika.

Walter Haworth, toť jméno, o kterém bude celý článek řeč. Tenhle člověk nebyl jen tak obyčejný chemik. Narodil se před 134 lety ve Velké Británii a nejvíce se proslavil výzkumem vitaminu C. To ovšem nebyla jediná věc, kterou stihl za svůj život udělat. Objevil strukturu několika cukrů, vynalezl nový způsob přípravy etherů a zkoumal strukturu disacharidů.
V roce 1933 se mu podařilo syntetizovat vitamin C a potom spolu s Paulem Karrerem (švýcarský chemik) získal Nobelovu cenu za chemii za "práce na sacharidech a vitamínu C". Zemřel náhle v den svých 67. narozenin, 19. března 1950.

S chemií ovšem nesouvisí jen tenhle uznávaný člověk, ale i pokusy, které jsem si nedávno vyzkoušela v chemickém kroužku. Tady jsou fotky jednoho z nich:

Faraonovi hadi
Tento pokus nejdřív vypadá složitě, ale záhy zjistíte, že je to hračka. Nejdřív je potřeba si připravit porcelánovou misku a do ní nasypat písek. V něm si uděláme důlek. V kádince promícháme cukr s jedlou sodou (ideálně v poměru 9:1) a směs nasypeme do důlku. Písek okolo směsi navlhčíme malým množstvím ethanolu a špejlí zapálíme.


Taky vám to připomíná malé slůňátko? Smějící se


Tady už je had v celé své kráse.


A na závěr pohled shora.

V celém pokusu jde o hoření cukru, kterým vzniká uhlík tvořící tělo hada. Had roste vznikajícím oxidem uhličitým, který ho "nadouvá".

Doufám, že se vám pokus líbil a jestli chcete i nadále podobné články, klidně si napište Mrkající
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Andey Andey | Web | 20. března 2017 v 11:18 | Reagovat

Určitě tě chemie baví, když takhle popisuje jednoho chemika, kterého třeba já vůbec neznám. bohužel fotky tu nejsou.

2 Lucka Lucka | E-mail | Web | 20. března 2017 v 16:34 | Reagovat

Fotky se ti asi nepodařilo nahrát... Škoda, ráda bych se mrkla :-)

3 Lenča Lenča | Web | 20. března 2017 v 17:35 | Reagovat

Jéje, nějak špatně se to uložilo O_O  Zkusím to nahrát znovu, třeba to bude lepší ;-)

4 M. M. | Web | 20. března 2017 v 18:58 | Reagovat

Bohužel ho neznám, ale je fajn, že tě chemie baví :)

5 Reina-sun Reina-sun | Web | 20. března 2017 v 23:54 | Reagovat

Díky za vzdělávací článek! To mám ráda. Ani já jsem o něm neslyšela a to mám z chemie relativně nedávnou maturitu! Bude nejspíš za opomíjeného člověka, přitom vit. C je pro nás dost důležitý! A cukry též.
Hadík je super.. Jen by mě zajímala celková rovnice reakce?

6 Joina Joina | Web | 21. března 2017 v 5:39 | Reagovat

Chemik mi momentálně nic neříká, ale asi jsem o něm něco už slyšela.
Jinak pokus vypadá tedy dobře... Zvláštní co se všechno dá dělat.

7 Vivacity Vivacity | Web | 22. března 2017 v 0:34 | Reagovat

Díky moc za koment na mým blogu, potěšil ♥
Tenhle pokus je mi neznámý a je pro mě...šokujícně zábavný. Já se sice pokusů, jisker a bublání bojím (jen scény z Mr.Beana ne :) ), ale hádě vypadající jako ohořelé dřevo je vskutku zajímavé...co se s tím stane potom? Rozpadne se? Vyprchá? A ještě dotaz: jak to páchne? :-D

8 Eliss Eliss | Web | 22. března 2017 v 9:18 | Reagovat

Zajímavý pokus, určitě piš podobný typ článků! :-)

9 Lenča Lenča | Web | 22. března 2017 v 20:23 | Reagovat

[7]: Kupodivu se s tím nestane nic, tohle je výsledek celé reakce. :-) Ale když toho hada "zlomíš" tak ano, rozpadne se to, je to totiž hodně křehké. A s tou vůní je to taky dost zajímavé :D Ač se to zdá neuvěřitelné, voní to podobně jako karamel :-)Tahle vůně je způsobena nejspíš rozehřívajícím se cukrem, který karamelizuje. Ale jíst bych to nedoporučovala :D

10 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 23. března 2017 v 7:21 | Reagovat

K nakousnutí.... ;-)

11 Medvěd Medvěd | Web | 23. března 2017 v 8:15 | Reagovat

Wow, tohle vůbec neznám. Asi to bude tím, že jsme hodně dlouho ze školy pryč :D. Ale pěkný, člověk se zase něco přiučí.

12 cincina cincina | Web | 23. března 2017 v 12:14 | Reagovat

Já teda chemii vůbec neholduju, takže tohle jde mimo me:D

13 Siginitou Siginitou | Web | 25. března 2017 v 10:36 | Reagovat

Já teda chemii nikdy moc v lásce neměla a vlastně ji už ani nemám :)

14 signoraa signoraa | Web | 25. března 2017 v 16:19 | Reagovat

Chemii jsem ve škole milovala, dokonce jsem jí chtěla i studovat.
Had mě zaujal, předvedu ho vnučkám a těším se, jak budou koukat. :-D

15 Tlapka Tlapka | E-mail | Web | 25. března 2017 v 21:30 | Reagovat

Wow! Zajímavý pokus i námět na článek. Paráda! :)

16 Ortie Ortie | E-mail | Web | 27. března 2017 v 19:33 | Reagovat

Velice zajímavý a poučný článek, děkuji ti za něj. :-)

17 Karu Karu | Web | 28. března 2017 v 15:01 | Reagovat

Úplně se mi vybavilo, jak jsem tento pokus viděla kdysi pradávno na základce a jak se mi moc líbilo... :-D

18 Panda Panda | E-mail | Web | 28. března 2017 v 19:09 | Reagovat

Walter Haworth jistě tehdy ještě neznal megaskorbickou léčbu, založenou na jeho objevu, jinak by se jistě dožil mnohem více let. :-)

19 Smitha967 Smitha967 | E-mail | Web | 31. března 2017 v 11:27 | Reagovat

Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! bgeeeakdgdddabfk

20 Boudicca Boudicca | Web | 2. dubna 2017 v 20:48 | Reagovat

Chemie mě na střední nechytla, ale ten tvůj pokus je úplně super! My dělali pokusy taky, ale ne tak dramatické a hlavně jsme z nich pak museli sepisovat několikastránkové referáty, což mi laborky docela znechutilo. Je super, že tě chemie tak baví. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama